Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Kezdőlap kezszárítók Fontos Linkek Hajszárítók Elérhetőségeink          
Elektromos kézszárítók képes tartalomjegyzék kézszárító árak
Vásarláskor erre figyeljen! vásárlás kézszárítók
Beszerelési útmutatók beszerelés kézszárítók
Extra erős kézszárítók Extra erős kézszárítók
Vandálbiztos kézszárítók Vandálbiztos kézszárítók
ABS házas kézszárítók ABS házas kézszárítók
Olcsó, minőségi kézszárítók olcsó kézszárítók
Nyomógombos kézszárítók Nyomógombos kézszárítók
Infrás kézszárítók Infrás kézszárítók
Haj és Testszárító Testszárítók
UVC fertőtlenítős kézszárítók Anti Bakteriális kézszárítók
Közösségi hajszárítók Közösségi hajszárítók
Extra erős hajszárítók Extra erős hajszárítók
Akciós kézszárítók Akciós kézszárító
Papírtörlő vagy kézszárító? Akciós kézszárító

Papírtörlő vagy kézszárító?

Munkahelyemen a toaletten van elektromos kézszárító és papírtörölköző is. Melyiket gazdaságosabb, fenntarthatóbb használni?

A fenntartható fejlődésért: XVIII: Papír részben a veg.hu-n megnéztük, hogy érdemesebb lenne kevesebb papírt használnunk és amit lehet, újrafelhasználni, bár kétségtelen, az újrafelhasználás is energiaigényes.

Miből is lehet előállítani egy kg. Papírt? Egy kilogramm PAPÍR készítéséhez 2-3 kg oxigént adó fa, 350-700 liter víz és 8 kilowattóra energia szükséges. A toalettünkön, a munkahelyen van egy nagy papírtörölköző tartó, melybe kb. 2 kg-os guriga kerül. Nagyjából munkanaponként egy guriga elfogy. Vagyis kb. 100 papírtörülköző használat, 100 alkalom. Így azon az egy helyen a napi papírhasználat (most nem beszélünk magáról a toalettről) kb. 5 kg fa, 1000 l víz és 16 kwh áram.

A fa árára nem találtam megfelelő adatokat. (Tűzifát találtam, nagyjából 100 ft/kg áron, feltételezem a paprígyártáshoz használt fa drágább. Talán számolhatunk 200Ft/kg-al) A víz ára: 1 m3 víz ára kb. 200 Ft. Az áram ára 38 Ft. Vagyis egy munkanapi gurigahasználat kb. 1800-2000 Ft. S mi az érdekes? Egy papírtörülköző ára kb. 100 Ft. Kérdés, ki fizeti meg a kb 1700-1900 Ft különbözetet?

Egy év alatt (munkanapok) kb. félmillió Ft. A Munkahelyem egyik férfi toalettjének papírhasználata. Mely a cégnek kb. 25 ezer Ft-ba kerül.

Kézszárító fogyasztása: 1650 w/óra. Vagyis ha egy órahosszat folyamatosan használjuk, akkor használ el 62 Ft-nyi áramot. Ha ugyanúgy napi 100 kézmosást számolunk és 1-1 percig szárítja mindenki a kezét, akkor nagyjából napi kb. 100 Ft (majdnem 3 kwh). Éves szinten szintén kb. 25 ezer ft-ot kell fizetni az áramért.

Ez alapján azt mondhatjuk, hogy érdemesebb, olcsóbb (kb. huszada), ha az elektromos kézszárítót használjuk, mintha papírtörülközőt használnánk. Tény, hogy az elektromos áram előállításárét sem annyit fizetünk, amennyibe valójában kerül. Ám ha belegondolunk, hogy az egy nap alatt elhasznált papírtörülköző (papír) előállítása

Amit kihagytunk a számításból: az elektromos kézszárító, illetve a papírtörülköző tartó előállításának költségét ( a kézszárító talán költségesebb) és a kidobott papírtörülközők, mint hulladék szállításának költségét.

Vagyis a cég szempontjából mindegy, hogy papírtörülköző, vagy kézszárító (mert ugye a vizes kezünket valahogyan csak meg kell szárogatnunk!!!) Ám a Föld, a fenntartható fejlődés szempontjából egyáltalán nem mindegy, mit is használunk.

Szerzõ: nawesh
Forrás: veg.hu
aliseo hajszárítók Fumagalli hajszárító northmace hajszárító valera hajszárítók
kézszárító Magyarországi Vezérképviselete Hungaro Management Kft. 1112 Budapest Repülőtéri út 2. Tel.:(06-1) 209-09-14